مراحل اخذ حکم تولیت

مهدی محمودی راد

برای اخذ حکم تولیت چه کار باید کرد؟

الف – بررسی وقفنامه ؛
قدم نخست می بایست وقفنامه را مورد مطالعه قرارداد و بررسی اینکه بر اساس پیش بینی واقف آیا متقاضی تولیت شخص واجد شرایط است یا خیر امری است ضروری.
به عنوان مثال در وقفنامه ای مرقوم گردیده تولیت موقوفه باشد با اتقی و ابقی از سلسله ملوک السلطنه تهرانی که ذکور و ارشد باشد حال تنها نوه ای که از مرحومه ملوک السلطنه باقی مانده علی ,حسن , محمد , مریم , منیژه و شراره باقی مانده حال مریم قصد اخذ حکم تولیت را دارد در حالیکه در وقفنامه تولیت فقط برای مذکر پیش بینی گردیده است ضمناً ارشد یعنی بزرگتر علی می باشد در نتیجه مرتبه اول علی شخص واجد شرایط می باشد .
ب- تهیه مدارک ؛
مدارکی که برای تقدیم دادخواست ضروری است عبارتست از ؛
1) وقفنامه
2) حکم تولیت آخرین متولی
3) گواهی فوت و یا حکم عزل یا ممنوع المداخله بودن آخرین متولی
4) گواهی حصر وراثتی که مثبت فرزند ارشد و فرزندی از سلسله واقف باشد(اثبات نسب)
5) شناسنامه و مدارک هویتی خواهان ( متقاضی تولیت )
6) استشهادیه مبنی بر صلاحیت و دیانت شخص متقاضی تولیت
7) تنظیم دادخواست
ج- مراجعه به مرجع صالح ؛
پس از تکمیل مدارک فوق حال مهمترین مسئله تشخیص آنکه کدام مرجع صلاحیت رسیدگی و صدور حکم یا نظریه تولیت را دارد, است .
خیلیها به اشتباه مرجع صالح جهت صدور حکم تولیت را دادگاه عمومی حقوقی محل موقوفه را می دانند ولیکن از قانون خاص خبر ندارند آنچه مستند ما قرار خواهد گرفت ماده 6 آئین نامه  کیفیت تحقیق در شعب سازمان اوقاف می باشد که این وظیفه را بر عهده اداره تحقیق سازمان اوقاف قرار داده است .
اداره تحقیق : سازمان اوقاف و امور خیریه کشور دارای ادارت کل در هر استان می باشد که هر اداره کلی در هر استان مشتمل بر یک یا چند اداره اجرایی می باشد حال هر استان دارای یک اداره تحقیق می باشد که مرکب از یک شعبه حسابرسی و یک شعبه حقوقی می باشد شعبه حسابرسی را در بحث بودجه بررسی می نماییم اما شعبه حقوقی در خصوص تولیت نظریه خود را در قالب رأی صادر می نماید.

اداره تحقیق صالح کجاست؟

باید دانست موقوفه در حوزه کدام استان واقع است به عنوان مثال موقوفه دکتر احمد پور حسینی در بخش خمام واقع است در نتیجه اداره اوقاف استان گیلان دارای یک اداره تحقیق می باشد که مرجع صالح برای صدور نظریه تولیت این موقوفه می باشد.
لازم به توضیح است نحوه رسیدگی شعب حقوقی اداره تحقیق همچون دادگاههای عمومی است و قانون آئین دادرسی مدنی را در طی مراحل رسیدگی رعایت میکنند
د- ثبت دادخواست یا درخواست و مطلع شدن از وقت رسیدگی
جلسه رسیدگی همانند دادگاه تشکیل می گردد و طرف دعوای متقاضی تولیت اداره اوقاف محل می باشد که نماینده و یا وکیل در جلسه شرکت نموده و مراتب دلایل و یا دفاعیات صورتجلسه و به امضاء اصحاب دعوا می رسد .
سپس بعد از سپری شدن مراحل اداری نظریه و یا حکم صادر می گردد.
توجه : تمامی اسامی بکار برده شده همچون نام واقف ویا موقوفه و یا متولی فرضی بوده و واقعی نیست و صرفاً جهت آشنایی شما عزیزان به عنوان مثال به کار برده شده است .

آموزش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *